Jouw mening leidt tot betere zorg voor iedereen

13 februari 2019

Natuurlijk mag je er als patiënt op rekenen dat je fysiotherapeut je de best mogelijke zorg biedt. Daar zet hij of zij zich 100% voor in. Maar wat is jouw mening over de zorg die jij krijgt? Laat het eenvoudig weten via het persoonlijke klantervaringsonderzoek.

Je zorgverlener kan prima vertellen hoe goed hij of zij is, maar de echte deskundige hoe de zorg wordt ervaren is uiteraard de patiënt. Jij dus. Het klantervaringsonderzoek geeft je de gelegenheid om je mening en je stem te laten horen. En jouw zorgverlener hoort graag wat jij van zijn of haar prestaties vindt.

Waarom is jouw mening zo belangrijk voor jouw zorgverlener?

Je zorgverlener wil jou en andere patiënten zo goed mogelijk van dienst zijn. Je verdient namelijk de best mogelijke zorg. Zorgverleners zijn daarom erg benieuwd naar ieders ervaringen met de zorg. Zeker ook naar die van jou, want jij heb immers recent ervaring opgedaan en daar ongetwijfeld een mening over.

Daarom werkt jouw zorgverlener samen met Qualiview. Het mooie is dat je al tijdens of direct na je behandeltraject van je zorgverlener de vraag krijgt om deel te nemen aan het ervaringsonderzoek van Qualiview. Via online vragenlijsten wordt zorgdata verzameld, zoals ervaringen, meningen en behandeleffecten. De resultaten worden vervolgens gedeeld met je zorgorganisatie en zorgverlener. Het geeft hen inzicht om de kwaliteit van de zorg nog verder te verbeteren.

Wat levert deelname jou en andere patiënten op?

Hoe meer meningen, hoe meer inzicht, hoe meer invloed op de kwaliteit van de zorg. Zo eenvoudig is het. En dat zonder dat het veel van je tijd en energie kost; de vragenlijst is kort en bondig. Invullen kost je slechts enkele minuten. De vragenlijst is bovendien anoniem. Je fysiotherapeut of andere zorgaanbieder weet niet van wie de antwoorden afkomstig zijn. Goed om te weten, niet waar?

Je deelname kost dus weinig moeite, maar levert veel op. In de eerste plaats inzicht in de prestaties en daarmee de kwaliteit van je zorgaanbieder. Leggen we vervolgens de meningen van alle deelnemers en de prestaties van alle zorgaanbieders naast elkaar dan ontstaat er duidelijk zicht op de kwaliteit van de zorg in Nederland. De beste aanbieders, ook in jouw omgeving, komen zo helder in beeld. En het mooie is: elke zorgaanbieder weet precies waarop hij of zij de zorg kan verbeteren. Nogmaals, daar wordt iedereen beter van.

De informatie kan ook gedeeld worden met online keuze-informatieplatformen, zodat patiënten - zoals jij - meer zicht krijgen op de kwaliteit en mogelijkheden in de zorg. Inzicht dus. En daarmee kun je bewuste keuzes maken als het op zorg aankomt. De anonieme resultaten uit de vragenlijsten leveren waardevolle keuze-informatie op, voor jou en andere patiënten. Initiatieven als Praktijk in de Buurt, Zorgkaart Nederland, KiesvoorjeZorg.nl en KiesBeter.nl zijn gebaat bij onafhankelijke kwaliteitsinformatie over de zorg. Bij jouw mening en ervaringen dus.

“Wij maken ons sterk voor klantgerichte, doelmatige en transparante zorg”, vertelt Rutger van Zuidam, oprichter en directeur van Qualiview. “Volgens ons heeft iedere patiënt recht op goede zorg waarin hij of zij centraal staat én keuzes heeft. Door ervaringen en meningen te verzamelen en deze informatie te delen, krijgen patiënten meer zicht op zorg. Eerlijke en duidelijke meningen zorgen uiteindelijk voor betere zorg. En daar heeft iedereen wat aan.”

Wat draag je hiermee bij aan de zorg in Nederland?  

Voelde je je begrepen door je zorgverlener? Bracht het behandeltraject je wat je ervan verwachtte? En: zou je de zorgverlener aanbevelen bij een vriend of vriendin? Het is een kleine greep uit de eenvoudige, maar belangrijke vragen op de lijst. Met het beantwoorden van de vragen help je je zorgverlener om de kwaliteit van zijn of haar zorg te monitoren en verder te verbeteren. Van inzicht naar betere zorg, daar gaat het om.

Ook belangrijk: kosten. De zorg in Nederland is goed geregeld. De financiering ervan wordt collectief geregeld. Met andere woorden, we betalen de zorg samen, daar doet iedereen aan mee. Maar wist je dat er per jaar ongeveer 90 miljard omgaat in de gezondheidszorg? Een deel van dat geld komt van de zorgpremie en het verplicht eigen risico. Het andere deel betalen we door middel van belastingen.

Wat veel mensen niet beseffen is dat we gemiddeld 5.600 euro per persoon per jaar betalen om onze goede collectieve zorg te bekostigen. Voor een gemiddeld gezin is dat jaarlijks zo’n 22.000 euro. We betalen dus flink om samen ons waardevolle sociale systeem werkend te houden. “Juist ook daarom zien wij transparantie als een recht van de zorgconsument. Oftewel, iedere patiënt heeft recht op inzicht in de kwaliteit van de zorg in Nederland”, aldus Van Zuidam van Qualiview.

Doe mee en bouw mee aan betere zorg

Wil je meewerken aan meer inzicht én aan betere zorg? Vraag je zorgaanbieder vooral naar de vragenlijst. Daarmee maak je het verschil voor jezelf én voor een ander. Betere zorg voor vandaag en morgen, bereikbaar voor zoveel mogelijk mensen.

Waar vind ik de resultaten van mijn zorgorganisatie?

Veel zorgorganisaties maken de waardering die zij van hun patiënten hebben ontvangen ook voor andere patiënten inzichtelijk. Bijvoorbeeld door het Qualiview certificaat ‘Praktijk met Zorg’ in de wachtkamer te tonen. Of door de Qualiview Widget op hun website te plaatsen.

Over Qualiview

Qualiview bevraagt jaarlijks zo’n twee miljoen patiënten en levert hiermee een grote bijdrage aan informatie en inzicht. Samen met alle andere partijen in Nederland zorgt Qualiview ervoor dat jij en vele andere zorgafnemers iets te kiezen hebben. Betrouwbaarheid en veiligheid is voor Qualiview, en de 9.500 zorgorganisaties die zij bedient, een belangrijke waarde.

Gerelateerde artikelen
Activiteitenmail speciaal voor medewerkers

Wij helpen je graag alles én meer uit Qualiview te halen. Dat doen ...

GGZ: een goed gesprek met je cliënt over resultaten, hoe doe je dat?
Over Mark Bench

Suzan Oudejans en Masha Spits van