SAFE-vragenlijst toegevoegd aan Qualiview Outcome Manager

10 november 2021

Qualizorg Outcome Manager is een hoogwaardig ROM-portaal om de kwaliteit en uitkomsten van je behandeling voor je inzichtelijk te maken.

Aan de bibliotheek van Qualiview Outcome Manager is de vragenlijst Subtle Avoidance Frequency Examination (SAFE) toegevoegd. Deze SAFE-vragenlijst is bedoeld om de beoordeling van veiligheidszoekende gedragingen bij cliënten te vergemakkelijken. 

Personen met sociale angst gebruiken veiligheidsgedrag om sociale situaties direct of indirect te vermijden. Zij blijven bijvoorbeeld stil in een sociale omgeving om daarmee te voorkomen dat ze iets gênants zeggen. Volgens cognitieve theorieën zijn veiligheidszoekende gedragingen cruciaal bij zowel het in stand houden als het beheersen van sociale angst. De SAFE-vragenlijst kan nuttig zijn om het gedrag van cliënten bij sociale angst verder te onderzoeken en om de behandelresultaten te beoordelen. 

De vragenlijst is in het Nederlands vertaald door Voncken en Dibbets van de Maastricht University en bestaat uit 32 stellingen die op een 5-puntsschaal beoordeeld worden, variërend van nooit tot altijd. De vragenlijst is te vinden in de bibliotheek van Qualiview Outcome Manager onder de afkorting SAFE. 

Bronnen:
https://link.springer.com/article/10.1007/s10566-012-9181-y
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19556098/

Gerelateerde artikelen
Qualiview Outcome Manager voldoet aan nieuwe Europese regelgeving

Qualizorg heeft op Qualiview Outcome Manager CE-markering behaald. ...

Zo haal je meer uit Qualiview Outcome Manager [GGZ]

Heb je het idee dat je nog niet alles uit Qualiview Outcome Manager ...