logo Qualizorg

Fysio Prestatie Monitor: “Meten is weten”

{caption}

Fysio Prestatie Monitor: meten is weten

Artikel uit Movemens september 2010

Weten wat je klanten willen. Maatwerk leveren. Kwaliteit nastreven. Het zijn begrippen die steeds belangrijker worden in de relatie tussen leverancier en klant. Ook fysiotherapeuten raken daarvan doordrongen. Die hebben behoefte aan een slimme oplossing om de ervaringen van hun patiënten te meten. Die slimme oplossing dient zich aan in de vorm van de Fysio Prestatie Monitor (FPM). De Fysio Prestatie Monitor werkt met de Consumer Quality Index, kortweg: CQ-index. Dit is een gestandaardiseerde vragenlijst die patiëntervaringen meet, analyseert en rapporteert. De lijst geeft een goed beeld van wat klanten in de zorg belangrijk vinden. 

Met één muisklik

De Fysio Prestatie Monitor paart de transparantie van de CQ-index aan een heel eenvoudige en dus goedkope manier om gegevens te verzamelen. De rapportagetool wordt namelijk gekoppeld aan de belangrijkste softwarepakketten voor de fysiotherapie. Denk bijvoorbeeld aan Intramed, Fysiomanager, Fysiologic, RAAM en Fastguide. Die leveren automatisch de gegevens die nodig zijn om online klantervaringsgegevens te verzamelen. Het enige wat u als fysiotherapeut hoeft te doen, is uw klanten om toestemming vragen om hun emailadressen te registeren in het systeem. Vervolgens zorgt de Fysio Prestatie Monitor ervoor dat uitbehandelde patiënten automatisch via email voor het onderzoek worden uitgenodigd. Met een enkele muisklik komen zij vervolgens op de online vragenlijst terecht. Het invullen ervan duurt ongeveer 12 minuten. 

2500 gebruikers 

Inmiddels gebruiken ongeveer 2500 fysiotherapeuten de Fysio Prestatie Monitor. En hun aantal groeit met de dag, volgens Rutger van Zuidam. Hij is directeur van Qualizorg, het bedrijf dat de Fysio Prestatie Monitor beheert en verder ontwikkelt. Volgens hem is het systeem een succes omdat fysiotherapeuten op een gemakkelijke manier te weten komen hoe patiënten informatievoorziening, bejegening, behandelkwaliteit, participatie en therapietrouw ervaren. “En wat ook heel belangrijk is: het is een onafhankelijk meetinstrument. De gegevens die het systeem genereert, zijn uitsluitend bedoeld voor de opdrachtgever zelf. Die bepaalt of hij ze al dan niet deelt met derden, zoals bijvoorbeeld zorgverzekeraars.” 

Vergelijkingsmateriaal

Zodra een vragenlijst is ingevuld, krijgt u alsfysiotherapeut direct de geanonimiseerde gegevens op uw beeldscherm te zien. De Fysio Prestatie Monitor maakt het mogelijk om binnen uw praktijk de prestaties van de medewerkers te vergelijken met het praktijkgemiddelde. Ook kunt u de resultaten van uw praktijk vergelijken met de branchegemiddelden. Met die gegevens in de hand kunt u uw medewerkers en uw praktijk verder professionaliseren. 

Ook geschikt voor Kwaliefy 

Inmiddels stellen verschillende netwerken, waaronder Het Gezonde Net, Preferred Care, Fysoptima en Fysactiv de Fysio Prestatie Monitor aan hun leden beschikbaar. Rutger van Zuidam: “Het Gezonde Net gebruikt het ook als HKZinstrument. Daarnaast is de Fysio Prestatie Monitor ook een geaccepteerd alternatief voor het onderdeel ‘patiëntervaringen’ in Kwaliefy, de door het KNGF geïnitieerde meting van kwaliteitsindicatoren voor de fysiotherapie.” Patiënten hoeven overigens niet bang te zijn om voortaan overspoeld te worden door vragenlijsten. “Ons systeem is zo ingericht, dat klanten die een vragenlijst hebben ingevuld, niet binnen een jaar opnieuw bevraagd worden”, aldus Rutger van Zuidam.